curs valutar lira sterlina azi moldova

fa de dolarul american pentru ultimii 10 ani, putem conclude c cea mai grea perioad a lirei a fost dup declanarea crizei financiare economice globale. Lira sterlin este a 3-a cea mai comercializat valut din piaa internaional dup dolarul american i euro. Punctul minim al lirei sterline a fost nregistrat amd overdrive benchmark fx 8350 pe unde aceasta valora 16,09 lei, iar punctul maxim al lirei a fost nregistrat pe unde aceasta valora 22,8486 lei. Acestea circulau mpreun cu monedele de argint, care nc mai erau considerate drept mijloace de plat cu prioritate.

Vezi cursul valutar oficial din Republica, moldova raportat la principalele monede. Curs leu moldovenesc preluat de la BNM. Lira sterlin, care mai este cunoscut i sub pseudonimul de lir este moned oficial al Regatului Unit, Jersey, Guernsey, Isle of man, Georgia de Sud i insulele Sandwich de Sud, teritoriul Antarctic Britanic i Tristan de Cunha.

Banii din hârtie au fost introdui n anul 1694, n acelai an cu apariia primei bnci centrale din lume Banca Angliei. Pân n anul 1944, lira sterlin era considerat cea mai popular, cea de mai ncredere i cea mai utilizat bancnot pe plan internaional. Lira sterlin mai este i a 3-a cea mai popular moned de rezerv din lume cu o pondere de aproximativ. Ncepând cu anul 1944, dup conferina de la Bretton Woods lira sterlin i-a cedat locul dolarului american i a devenit a 2-a cea mai important valut din lume. Ncepând cu anul 1158, Regele Henry II a introdus monedele noi, ce conineau o puritate.5. Simbol, denumire valuta, eUR, euro 19,3137, uSD, dolar american 17,0729, rON. N secolul al 19-lea i la nceputul secolului al 20-lea lira sterlina era valuta cea mai des utilizat drept valut de rezerv atât pe continentul European, cât i n ntreaga lume. Sursa foto: The Royal Mint, marea Britanie va introduce la nceputul anului 2015 bancnote din plastic pe piaa sa valut, nlocuind astfel pe cele din hârtie ce sunt folosite de mai mult de 300 de ani. Monedele de argint au fost singurele monede care au fost utilizate ca mijloace de plat pân n 1344. Economia Regatului Unit al Marii Britanii este foarte dezvoltat, iar ultimii indicatori macroeconomici arat c aceasta se recupereaz rapid.

curs valutar lira sterlina azi moldova